Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S nadějí čekáme na Brexit

Rojí se článečky, jaká katastrofa by byl Brexit a veřejnost je zastrašována tím, jaký ekonomický pokles Evropu pak čeká. Předkládají nám přihlouplé názory různých celebrit na podporu setrvání Británie v byrokratickém molochu.

Když došlo k rozpadu sovětského impéria a odchodu středoevropských zemí z ruské okupační zóny, s úlevou jsme přijali rozpad RVHP sovětského nástroje na ovládání ekonomik svých satelitních zemí. A s nadějí jsme doufali, že se brzy staneme členy  EHS - Evropského hospodářského společenství. Jenže EHS se nám mezitím transformovalo do Evropského společenství (na základě Maastrichtské smlouvy) a posléze, po ratifikaci Lisabonské smlouvy, se právním nástupcem Evropského společenství stala Evropská unie - stále se utužující administrativně byrokratický nedemokratický aparát snažící se řídit a regulovat životy obyvatel zemí tvořících tento konglomerát.

 

Už v době, kdy u nás proběhlo hlasování o vstupu do EU, bylo patrno, že se již nejedná o zónu volného obchodu, demokracie a svobody, ale o byrokratický aparát, který svými nařízeními, reguluje ekonomiku tak, jak ji v určitých aspektech neregulovalo ani RVHP.  Jenže setrvačnost myšlení u lidí je velká a tak v  době, kdy proběhlo hlasování o vstupu do EU, lidé většinou měli představu, že je to hlasování o vstupu do svazku svobodných, demokratických zemí tvořící zónu volného obchodu, volného pohybu zboží a lidí a ekonomické integrace.

 

Jenže v té době již architekti EU připravovali postupný vznik jednotného superstátu, federace řízené z jednoho centra. Pravidla fungování a hlasovací mechanismy uvnitř EU byla nastavena tak, aby toto centrum bylo pod kontrolou velkých zemí jako Německo a Francie.

 

1. května 2004 jsme vstoupili do EU a postupně jsme zjišťovali, že EU není to, co jsme si představovali, ale je to aparát přerozdělující dotace, vydávající směrnice regulující většinu oblasti našeho života a směřující k jednotnému státu řízeného z jednoho centra.

 

Je možné, že jednotného superstátu má své opodstatnění v tom, že takto Evropa bude moci konkurovat svou ekonomickou a politickou váhou Rusku, Číně, USA. Příznivci integrace poukazují na úspěšnost federativního státu USA. Jenže státy tvořící federaci USA měly úplně jiný historický vývoj než Evropa a evropské národy a měly mnohem více společného než mají národy Evropy.  Nespojuje nás žádný pocit evropanství. Neexistuje nějaká evropská sounáležitost. Španěl nebo Řek je pro nás stejný cizinec jako Číňan nebo Mexičan. Němec je pro Angličana stále, 70 let po válce,  nepřítel a nácek. (pobýval jsem jak v Anglii, tak Německu a proto o tom něco vím). Není pochyb o tom, že současná EU pracuje v německých zájmech a je takto nastavena.

 

Nejen v centru EU, ale i v jednotlivých zemích EU existují velká lobby a skupiny, které žijí z evropského přerozdělování, regulace a administrativy. V jejich zájmu je nic neměnit. A nyní se tyto skupiny bojí, že přijdou o svou moc a své výhody. Proto nám v médiích přibývá článku, strašících tím, jaký ekonomický pokles nastane nejen v Británii ale i ve zbytku EU.

 

Současná EU není taková, jakou by ji obyvatelé EU chtěli mít. Přirozenost lidí je, že se bojí změn, a chrání si své jistoty a malé výhody. A tak moloch jede dál.  Byrokratický aparát nikdy sám sebe nezruší či neomezí. A pokud se nic zásadního nestane, tak EU bude nadále, pod taktovkou Německa a Francie, směřovat, k omezování demokracie, svobody, od volného trhu směrem k dalším regulacím, nařízením, omezením a přerozdělování.

 

Brexit je naděje pro Evropu. Naděje, že pokud k Brexitu dojde, tak se současná forma EU rozpadne a místo ní vznikne jiná, přijatelnější a příjatelnější forma integrace evropských států.

 

Proto držím palce Britům, aby Brexit schválili a provedli. Pak budou následovat další změny. Já už se těším. A vím určitě, že ne sám. Už se nechcem nikdy vracet tam, kde nám bylo mizerně.

Autor: Tomáš Holek | úterý 14.6.2016 16:00 | karma článku: 35,64 | přečteno: 971x
  • Další články autora

Tomáš Holek

Budeme Istanbulskou úmluvu ignorovat ?

V současnosti se diskutuje o ratifikaci Istanbulské úmluvy, která popírá rovnost, presumci neviny, zavádí diskriminaci mužů, nadřazenost tzv. neziskových organizací, pošlapává lidská práva a do právní společnosti nepatří.

5.11.2018 v 17:30 | Karma: 24,51 | Přečteno: 699x | Diskuse| Politika

Tomáš Holek

Jan III. Sobieski

Polský král Jan III. Sobieski v roce 1683 přitáhl na pomoc Turky obležené Vídni a v bitvě u Vídně (12.září) rozdrtil podstatně silnější turecká vojska, čímž zastavil postup muslimů do nitra Evropy.

14.9.2018 v 18:25 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1105x | Diskuse| Politika

Tomáš Holek

"Obsah knihy se neslučuje s názory zastávanými knihovnou"

takovým způsobem se nestyděla zdůvodnit soudružka Blanka Konvalinková ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci, proč zakázala resp. zrušila plánovanou veřejnou besedu nad knihou pana Petra Hampla Prolomení hradeb.

6.6.2018 v 8:05 | Karma: 37,91 | Přečteno: 1327x | Diskuse| Politika

Tomáš Holek

Když dva dělají téměř totéž dopadnou zcela jinak

Oba jsou separatisté. Jednoho mocnosti v jeho separatismu podpořili a stal se premiérem odděleného území. Druhého mocnosti nepodpořily a je kriminalizován a byl na něj vydán evropský zatykač, na základě kterého byl zadržen.

16.4.2018 v 8:35 | Karma: 35,55 | Přečteno: 973x | Diskuse| Politika

Tomáš Holek

Konec svobodné společnosti už opravdu nastává

Jeden z mých facebookových přátel mi včera poslal nějakou zprávu, avšak Facebook mi místo té zprávy zobrazil text: "Tuto zprávu jsme odebrali, protože obsahovala blokované nebo škodlivé odkazy."

14.4.2018 v 18:33 | Karma: 47,80 | Přečteno: 13558x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2191x
Nemám rád lež, faleš, podrazy, podvody. Mám rád lidi, kteří se nebojí dělat a prosazovat správné věci. Mám rád lidi, kteří si stojí za svými názory. Mám rád lidi, kteří vyznávají svobodu názorů, svobodu slova, a kteří druhým lidem tuto svobodu neberou.

Seznam rubrik