Konec svobodné společnosti už opravdu nastává

14. 04. 2018 18:33:33
Jeden z mých facebookových přátel mi včera poslal nějakou zprávu, avšak Facebook mi místo té zprávy zobrazil text: "Tuto zprávu jsme odebrali, protože obsahovala blokované nebo škodlivé odkazy."

Ještě před pár lety byla naše média plná informací, jak čínská komunistická diktatura omezuje a cenzuruje Internet. Nyní se o tom již moc nepíše, ale za to jsme to my v Evropě, kdo je omezován cenzurou a omezováním svobodné výměny informací. Ono to začíná již cenzurováním diskusním příspěvků na iDnes, kdy cenzura nemaže jen vulgarity, ale často i prosté vyjádření názoru. A pokračuje to cenzurou textů na sociálních sítích. O cenzuře na Facebooku jsem četl již dříve, ale až včera, kdy jsem ji osobně pocítil tím, že jsem v messengeru místo zaslané informace obdržel text "Tuto zprávu jsme odebrali, protože obsahovala blokované nebo škodlivé odkazy." ​ jsem pochopil, že už je podobné jako za bolševika. Tím podobné myslím cenzuru a ne následky. Bolševik lidí s odlišnými názory samozřejmě persekuoval mnohem víc, než že jim znemožnil jejich názor publikovat. Nevím ani, co mi dotyčný FB přítel v té zprávě posílal, ale jisté je, že někdo rozhodnul, že ta zpráva ke mne dorazit nemůže. Opět si někdo uzurpuje právo rozhodovat, které informace či texty jsou škodlivé a co se může a nemůže publikovat nebo dokonce co se může předávat osobně mezi dvěma lidma.

Následně jsem měl na toto téma diskusi se svou přítelkyni, která sice je proti cenzuře také, ale zároveň cenzuru obhajovala tím, že na FB přece lidé píšou různé prasárny, rasistické výroky a to by přece být nemělo. Mnoho lidí prý ještě není tak vyspělých, aby tato technologie, ty sociální sítě mohli správně používat. Absolutně jsem tento názor odmítnul. Ačkoli souhlasím s tím, že mnohé věci, co lidé publikují na sociálních sítích jsou z mého pohledu lži, demagogie, vulgarity, ale jsem přesvědčen, že svoboda slova buď je nebo není. Nikdo nemá nějaká právo rozhodovat a zakazovat. Připomíná mi to komunistickou rétoriku z mých školních let, kdy komunisti tvrdili, že vychovávají vyšší typ člověka, socialistického člověka a až lidé budou správně vychovaní a vyspělí, tak budou moci svobodně vyjadřovat své názory. Ale dosud jen strana (komunistická) ví, co je správné a co ne, co se může publikovat a co ne. A co tou cenzurou komunisté dokázali ? Přesvědčili snad někoho o správnosti svých myšlenek a vychovali nového socialistického člověka ? Dokázali jen to, že lidé se báli, "drželi hubu" a své názory měli v sobě a když se v roce 1989 změnila situace, tak bolševikům zazvonili klíčema. Cenzurou názorů bolševici žádný vyšší uvědomělý socialistický typ člověka nevychovali.

Shodou okolností jsem pár dní před tím sledoval v televizi slyšení zakladatele firmy Facebook Marka Zuckerberga v americkém Kongresu. Mark tam kajícně nejen vysvětloval, jak mohlo dojít ke zneužití osobních dat na Facebooku a co bude dělat, aby k tomu v budoucnu nedošlo, ale také tak vysvětloval, že Facebook nestíhá mazat všechny "škodlivé" texty, které lidé na této sociální síti zveřejňují. Sliboval, že do pár let bude umělá inteligence na takové úrovni, že bude cenzurovat automaticky efektivně a spolehlivě. Zatím se to prý dělá ručně a tak mnoho "závadných" textů smazáno není. Jeden ze senátoru při tomto slyšení prohlásil, že "Kongres má sílu regulovat Facebook“ a majitel soukromé společnosti byl dotazován, proč ve vedení Facebooku není žádný černoch a firma se tak více nesnaží o zvýšení rasové rozmanitosti, která by reflektovala obyvatelstvo USA. Zuckerberg poníženě přitakal, že na tom musí více zapracovat. Zřejmě zapomněl, že je majitelem soukromé společnosti, kterou řídí on a ne politici. Kongres USA má snahu diktovat soukromé společnosti, kdo má nebo nemá být v jejím vedení ! Jsme svědky zániku svobodné společnosti.

Autor: Tomáš Holek | sobota 14.4.2018 18:33 | karma článku: 47.80 | přečteno: 13557x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.79 | Přečteno: 619 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.50 | Přečteno: 2155 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.05 | Přečteno: 299 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.34 | Přečteno: 214 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 280 | Diskuse
Počet článků 46 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2191

Nemám rád lež, faleš, podrazy, podvody. Mám rád lidi, kteří se nebojí dělat a prosazovat správné věci. Mám rád lidi, kteří si stojí za svými názory. Mám rád lidi, kteří vyznávají svobodu názorů, svobodu slova, a kteří druhým lidem tuto svobodu neberou.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...