Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Organizátoři tu akci domluvili aniž jméno pana Hampla zmínili. Dobře věděli proč. Že to bude jeho akce s jeho knihou zjistila knihovna až dodatečně. Normální podvodníci. Mě teda maminka učila, že lhát se nemá.

0 3
možnosti

Asi věděli s jakou pakáží ve vědecké knihovně jednají, tak mluvili co nejmíň.

1 0
možnosti

Konvalinkovou odvolat!!!

3 0
možnosti

Nechápu, kde je problém. Tato knihovna je naše a ty, Hample - shut up!

0 0
možnosti

Názory pana Hampla jsou hodně nekonformní, často se pouští do divokých a nedostatečně argumentovaných spekulací. Politický názor pana Hampla je zřejmý celou dobu jeho odborné činnosti, takže ho média občas nazývají "pravicovým sociologem", podobně jako pana Kellera odjakživa a bez výjimky nazývají "levicovým sociologem". Je ovšem pozoruhodné, jak podobné názory oba pánové mají na záležitosti ohledně uprchlické krize.

Hampl si to u establishmentu a mediálního mainstreamu řádně rozlil svým angažmá ve spolku nesnášenlivého šílence Konvičky a musím říct, že od té doby i já Hamplova vyjádření beru s velkou rezervou.

Tak, a to je vše, co se proti Hamplovi dá říci. Něco úplně jiného je, když instituce zřizovaná v důsledku státem kontroverznímu vědci a aktivistovi napřed přislíbí poskytnutí prostor k prezentaci jeho díla a názorů a posléze tento příslib odvolá s odůvodněním jako z komunistických agitek z padesátých let, tedy že názory daného člověka neodpovídají názorům knihovny. Tohle je jasná cenzura, zneužití postavení organizace, která slouží veřejnosti a musí se zodpovídat veřejnosti.

Je třeba si však uvědomit zásadní odlišnost Hamplovy (neuskutečněné) akce a divadelního představení "Vaše nenávist, naše nenávist" v Brně. Zastánci tohoto představení argumentují svobodou projevu a tím, že veřejně má být podporováno jakékoli umění, bez rozdílu něčího vkusu. Ale tady narážíme na onen zásadní rozdíl: Divadelní představení v Brně s největší pravděpodobností porušuje zákony této země, bylo podáno trestní oznámení - ostatně tento skandální pornocirkus čelí žalobám snad ve všech zemích, kam zavítal. Naproti tomu Hamplova vědecká či politická činnost zákony této země neporušuje. Podstatný rozdíl je také v tom, že Hampl na pronájem prostor pro své vědecké či politické prezentace samozřejmě nečerpá z veřejných peněz, tak jak to využilo ono divadlo.

A na závěr jednu otázku: Bude paní Wágnerová zásadová a podá na ředitelku té knihovny trestní oznámení za porušování svobody projevu?

10 0
možnosti
Foto

Hampl svou knihu vydal a je k dostání,spolu s cca 17 tisíci dalšími knihami,které každoročně vyjdou,ke koupi ve veřejném prostoru.Každá instituce má snad právo rozhodnout co bude ve svých prostorech prezentovat a co ne,totéž platí i o soukromých majitelých.Dělat zde z Hampla mučedníka a "obět režimu" je poněkud komické.....pokud jde o brněnské divadlo,tak o tom zda byl v případě představení porušen zákon rozhodne soud.Vzpomínám si na jednu výstavu na Slovensku,kde byla česká vlajka použita jako rohožka.

1 2
možnosti
Foto

Pro dost lidí jsou skupinka "Naštvané matky" prostě jen obyčejná špína se kterou se nechtějí zamazat.A je to tak dobře.Mám Vám připomenout totální propadák Naštvané matky Hrindové a dalšího "Apače" Hampla ve volbách...?Za touto hysterickou skupinkou opravdu nejde "všechen lid" a jsem rád,že volební výsledek to potvrdil...:-)Pan Hampl si jistě muže pro svou besedu pronajmout jiný prostor,kde nebude majiteli jeho nenávistné blábolení vadit....

3 8
možnosti

Majiteli? Konvalinková koupila krajskou vědeckou knihovnu?

Je to veřejná instituce a nemůže odmítnout poskytnout službu pouze na základě subjektivního hodnocení politických názorů.

3 0
možnosti

J36a80n 78B84u41r17d52a

6. 6. 2018 9:11

Jenže ono je potřeba také zvážit pohled z druhé strany. Problémem je, že pořádáním debaty pod záštitou nějaké instituce (knihovny, vysoké školy, obce) tato instituce dodává té debatované knize, názoru, atd., legitimitu a proůjčuje část své vlastní prestiže. Instituce nemůžou být slepé k tomu, o jakou knihu či názor jde, protože kontroverze ohledně onoho díla či názoru se touto debatou / vydáním nutně přenesou i na onu instituci či vydavatelství.

Nehodnotím konkrétní knihu, ale obecně dle mého neplatí, že by instituce či vydavatelství musely bez dalšího umožňovat prezentaci či vydávání všeho bez ohledu na obsah onoho.

4 0
možnosti
Foto

Měl byste pravdu tehdy, kdyby mělo v knihovně dojít k propagaci zákonem zakázaného obsahu - třeba nějaký rasismus, pedofilie, drogy apod. Ale paní ředitelka by neměla filtrovat nějaké besedy podle toho, jak se jí konkrétní kniha osobně líbí nebo jí politicky vyhovuje. Pak už je jen krok k tomu, co by vlastně mělo být v knihovně k dispozici, aby se náhodou nešířily nesprávné názory. Knihovna je zřízena pro vzdělané lidi, kteří si chtějí udělat svůj názor, nikoliv proto, aby si jedna paní hrála na filtr správných postojů.

8 0
možnosti
Foto

Docela z toho všeho mrazí, protože přece "Lid je hloupý a je potřeba ho ideově vést a vzdělávat." (bohužel jsem si tím už jednou prošla a opravdu jsem pevně věřila, že se něco takového už nemůže opakovat)

8 0
možnosti

Aspoň máte (máme) natrénováno. :-/

0 0
možnosti

Byl hrozný tento stát, když musel jsi se dívat, jak zakázali psát a zakázali zpívat...

6 0
možnosti

Důvodem smazání byl patrně zapomenutý CAPS LOCK. Nehledal bych za tím něco jiného.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS