Úkolem soudu není dělat si legraci

2. 09. 2016 12:04:35
Soudkyně Šárka Šantorová zastavila trestní stíhání tří výtržníků, kteří zcizili presidentskou standartu, když se vloupali na střechu Hradu. Zdůvodnění usnesení této soudkyně v této věci působí, že si soudkyně dělá legraci.

Dle článku uveřejněném na iDnes, tři výtržníky, kteří se vloupali na střechu Hradu a ukradli presidentskou standartu, kterou pak rozstříhali na 1152 kusů, nelze dle soudkyně Šantorové trestně stíhat, protože by to prý bylo omezování svobody slova a politického názoru hraničící s totalitním režimem. Dle uveřejněné fotografie se soudkyně Šantorová při rozhodování u soudu dobře bavila. Aby se také nesmála, když vykládala, že výtržníci presidentskou standartu neukradli, protože ji neměli v úmyslu získat, ale jen nahradit trenýrkami (odcizenou standartu přitom zničili rozstříháním). V jejím usnesení sděluje, že podkladem výtržnictví je záporný vztah pachatele ke společnosti a z provedených důkazů prý nevyplývá, že by se jednání obžalovaných nějak dotklo občanů této republiky. Motivem činu prý byla recese. Člověk se pak nediví, když vidí, vysmátou soudkyni v taláru.

S takovými závěry soudu dost kontrastuje postup jiného soudu,v případě řidiče MHD, který na předvolební plakáty v autobuse dopisoval slogany a politikům, především těm z ODS, přikresloval tykadla. Případ soudila Markéta Langerová, žena někdejšího poslance ODS Ivana Langera. Řidič autobusu dostal trest 100 hodin veřejně prospěšných prací za poškozování cizí věci. Trestní stíhání v tomto případě asi neohrožovalo svobodu slova a svobodu politického názoru.

Rozhodně nevolám po nějakém přísném potrestání těch tří výtržníků ze skupiny Ztohoven. Je evidentní, že těm třem pomateným mužům šlo o to, vyjádřit určité politické postoje směrem k presidentovi. Je evidentní, že jim primárně nešlo o to ukrást standartu proto, aby ji vlastnili, přesto k jejímu odcizení a následnému zničení došlo. Výtržnictví je trestný čin podle českého trestního zákoníku, jehož prostřednictvím je chráněno zejména klidné občanské soužití a veřejný pořádek. Veřejný pořádek je neurčitý právní pojem, který označuje souhrn pravidel a zásad chování na veřejnosti. V zákoně o přestupcích, jsou obsaženy skutkové podstaty přestupků proti veřejnému pořádku např.: vzbuzení veřejného pohoršení, rušení nočního klidu, znečištění veřejného prostranství, urážky či vyhrožování jiným osobám apod. Vniknutí na střechu Hradu, ukradení presidentské standarty a její urážlivé nahrazení trenýrkami výtržnictvím evidentně je. Svoboda slova a politického názoru by neměla být omezována. Tři členové Ztohoven chtěli vyjádřit svůj politický postoj a mohou ho svobodně vyjádřit různými způsoby. Jenže oni zvolili takový způsob, při kterém se dopustili odcizení cizí věci a výtržnictví. Postoj soudkyně v tomto případě působí tak, že jelikož politické názory soudkyně se shodují s názory Ztohoven, tak výtržnictví není označeno jako výtržnictví a krádež standarty není označena jako krádež. A celé to působí tak, že tzv. nezávislá soudkyně se dobře baví tím, jak směšně zdůvodňuje své rozhodnutí a dává na odiv své politické postoje ohledně pana presidenta.

Jak by asi soudkyně reagovala, kdyby se někdo vloupal do budovy soudu a její kanceláře, ukradl ji talár, který by vzápětí rozstříhat na tisíc kousku a ty pak rozdal lidem a v soudní síni by vyvěsil kalhotky? Také by se smála a nazývala to recesí a svobodným vyjádřením názoru (na naši justici)?

Nutno připomenout, že směšné a hloupé výroky soudců jsou v naší justici již tradiční. Zde je pár příkladů:

„Ústavní soud si je vědom té skutečnosti, že je v zásadě nepřípustné, aby z bezpráví povstalo právo, nicméně v projednávaném případě je třeba sledovat především zájmy nezletilých dětí.“ - Ústavní soudci VLASTA FORMÁNKOVÁ, TOMÁŠ LICHOVNÍK, VLADIMÍR SLÁDEČEK tak nemístně vtipkují, že zájem dvou českých dětí je jejich bezohledný únos matkou do ciziny....

„Důvodem k vydání předběžného opatření nemohou být ani obavy otce, že matka vycestuje s dětmi do Švédska a zde s nimi bude trvale žít.“ a „Stejně není možné, aby předběžným opatřením bylo oběma nezletilým dětem zakázáno vycestovat mimo území České republiky. Matka jako jejich zákonná zástupkyně a osoba, jíž byly svěřeny do výchovy, má právo s dětmi vycestovat, a pokud tak učiní, její chování nelze v žádném případě hodnotit jako únos či zavlečení dítěte do ciziny.“ - KRISTINA ŽÍDKOVÁ z Krajského soudu v Ostravě se nám vtipkováním snaží namluvit, že neví, co je to dle zákona rodičovská odpovědnost a že neví co je to únos dětí do ciziny a nedovolené zadržení dětí v cizině dle mezinárodních úmluv platných v ČR.

„Soud nemohl matce uložit zákaz vycestovat mimo Českou republiku s nezletilými dětmi, neboť jí byly pravomocně svěřeny a matka má tudíž právo, aniž by o tom soud mohl rozhodnout, cestovat s dětmi kamkoliv.“ - JANA NIEDOBOVÁ z Okresního soudu ve Frýdku-Místku si zase dělá legraci z rodičovské odpovědnosti, dělá si legraci z Haagské úmluvy o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí a snaží se nám namluvit, že svěřením dětí do fyzické péče jednoho rodiče tento rodič nabývá právo sám rozhodovat o čemkoli v životě dětí.

"Z okolnosti, že nezletilý byl předběžným opatřením předán do péče matky, vyplývá, že je to matka, která rozhoduje o tom, do jaké školy nezletilý nastoupí, neboť nástup dítěte do I. třídy je třeba považovat za běžnou záležitost." - Plzenští soudci IVA HEJDUKOVÁ, MILOSLAVA NOVÁKOVÁ, KAREL SVOBODA si dělají legraci, že neplatí rodičovská zodpovědnost obou rodičů ani ustanovení, že při nedohodě rodičů o podstatných věcech rozhodne soud (nikoliv tedy rodič, který má dítě v péči) a směšují nástup do školy a výběr školy, který je pro dítě jistě podstatnou záležitostí.

„Nezletilý má ke svému otci pozitivní vztah a není žádný důvod pro to, aby otec byl z výchovného působení na nezletilého vyloučen. Z tohoto důvodu odvolací soud přistoupil k úpravě styku nezletilého s otcem...“ - Syn má tátu rád a není důvod ho z výchovy syna vylučovat - tak jej plzeňští soudci ALENA POLEDNOVÁ, JANA ŠALOMOUNOVÁ, MARTIN ŠEBEK z výchovy vyloučili a stanovili mu jen tzv. styk....

„Ústavní soud přitom nemůže přisvědčit stěžovateli v tom, že by postup obecných soudů vykazoval známky genderové podjatosti, či absenci proporcionality.“ - Výlučná péče matky, styk dítěte s otcem jen dva víkendy v měsíci a k tomu několik hodin v týdnu je dle JIŘÍHO ZEMÁNKA, RADOVANA SUCHÁNKA, VOJTĚCHA ŠIMÍČKA proporcionální a genderově nepodjatý.....

Jak je vidět, srandistů a recesistů máme na našich soudech hodně. Potom se nemůžeme divit, že takoví soudci fandí jiným "recesistům", kteří vniknou na cizí střechu a ukradnou tam cizí věc. Krádež není krádež. Výtržnictví není výtržnictví. A únos dětí do ciziny není únos. Genderově podjatý postup soudu je genderově nepodjatý. No, pak se ale naši soudci nesmí divit, že u veřejnosti nemají respekt a vážnost.

Autor: Tomáš Holek | pátek 2.9.2016 12:04 | karma článku: 37.96 | přečteno: 1617x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 96 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 11.26 | Přečteno: 307 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 232 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 645 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 46 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2191

Nemám rád lež, faleš, podrazy, podvody. Mám rád lidi, kteří se nebojí dělat a prosazovat správné věci. Mám rád lidi, kteří si stojí za svými názory. Mám rád lidi, kteří vyznávají svobodu názorů, svobodu slova, a kteří druhým lidem tuto svobodu neberou.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...