Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pavel Tichý - 22. výročí úmrtí významného českého logika a filosofa

26.10.1994 zemřel český  filosofický logik Pavel Tichý, který posledních 25 let žil a tvořil na Novém Zélandu. V roce 1994 se měl vrátit na filosofickou fakultu Karlovy univerzity jako vedoucí katedry logiky, k čemuž již nedošlo.

Pavel Tichý se narodil roku 1936; vystudoval gymnázium ve Vsetíně a od roku 1954 studoval filozofii a matematiku na Karlově univerzitě v Praze. Roku 1959 promoval.  Hodnost kandidáta věd získal roku 1964 na základě práce "Vyčíslitelnost ve vztahu k teoriím"; a roku 1969 se stal na Karlově univerzitě docentem . V letech 1961 až 1968 působil na katedře logiky filosofické fakulty  jako odborný asistent, roku 1968 získal stáž  na katedře filozofie University of Exeter; a z této stáže se už do "normalizujícího se" Československa nevrátil. Po 25 letech exilu na Novém Zélandu, v roce 1994 vyhrál Tichý konkurz na místo vedoucího katedry logiky na filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze; nového místa se ale už neujal z důvodu smrti.

I když se Pavel Tichý nedočkal takového ocenění, jaké si zasloužil, je prvním Čechem, který je ve světě známý a oceňovaný v oblasti nazývané  "filosofická logika". Publikoval takřka ve všech předních logických a logicko-filosofických časopisech. Ve svých článcích často pouštěl do ostré, často až jízlivé kritiky obecně respektovaných názorů;  Vytvořil svůj vlastní systém logiky, svou vlastní filosofii logiky a svou vlastní koncepci toho, jak funguje jazyk a jakým způsobem se dobrat jeho podstaty. Vytvořil systém analýzy významu a smyslu jazykových výrazů. Zjednodušeně řečeno, Tichý se zabýval tím o čem mluvíme. Domnívám se, že přínos toho, že víme, o čem mluvíme je i v tom, že díky tomu můžeme lépe vědět, jak myslíme. A pokud lépe víme, jak myslíme, můžeme lépe vytvářet systémy umělé inteligence.

Nejvýznamnější dvě ideje s kterými přišel Pavel Tichý jsou Transparentní intenzionální logika (TIL) a Konstrukce.

Již předchůdci Tichého je zabývali tím, že jazykový výraz je nositelem významu a smyslu. Můžeme říct, že výraz označuje význam a že výraz vyjadřuje smysl. Význam jazykového výrazu resp. význam pojmu to na co odkazuje - na určitý předmět nebo třídu předmětů, tj. význam = extenze pojmu (rozsah pojmu). Smyslem jazykového výrazu je jeho obsah, to co se pojmem míní, myšlenka, kterou vyjadřuje, tj. smysl pojmu = intenze pojmu. Důležitými pojmy jsou zde extenze a intenze pojmu. Extenze pojmu je jeho rozsah, a tedy určitý předmět nebo třída předmětů (příklad extenze: "Maxipes Fík", "všichni psi".) Intenze je obsah pojmu a tedy jeho smysl (příklad intenze: "domestikovaná šelma používaná k lovu nebo k hlídaní"). Tichého transparentní intenzionální logika (TIL) je z určitého hlediska radikální kritikou tohoto schématu. TIL považuje za významy všech výrazů a za všech okolností intenze; s výjimkou těch, které intenze nemají - např. matematické výrazy nebo vlastní jména (matematická logika se zabývá výhradně  extenzemi). To činí jeho logiku mnohem jednodušší a transparentnější. Intenze je podle Tichého funkce, která každému možnému světu a každému časovému okamžiku přiřazuje pravdivostní hodnotu výroku. Tichého varianta intenzionální logiky tak byla geniální ve své jednoduchosti; a tím svou dobu skutečně předběhla.

Druhým konceptem Tichého je koncept Konstrukce. Hlavním důvodem pro zavedení tohoto pojmu to, že pojem intenze jakožto funkce je prosté přiřazení, ale u smyslu pojmu často nejde o,danost‘, ale jde o ,způsob danosti‘, tedy určitý postup, algoritmus, jak se dobrat významu (např. výrazem "Bod P je dán jako průsečík", je řečeno, jak se k tomuto bodu dostaneme). Druhým důvodem je, že matematické pravdy jsou takové, že platí ve všech možných světech, všude mají stejnou extenzi, takže pro ně pojetí intenzí jako funkcí selhává. ,2+3‘ označuje ,5‘, a to ve všech možných světech. ,7-2‘ označuje také ,8‘, ale jinou konstrukcí. A mluvíme-li o ,2+3‘, nemluvíme o 5, to by se pak nelišilo od mluvení o ,7-2‘. Jinými slovy, když říkáme,2+3‘ zajímá nás tento výraz jako určitá konstrukce a nikoli funkce, která dává ,5‘.

Transparentní intenzionální logice se bohužel nedostalo takové publicity, jakou si zaslouží.  Jedním z důvodů nedostatečného ocenění Tichého práce může být určité nepochopení základních principů TIL; ty se totiž v jistých ohledech podstatně liší od principů, které převládají ve všeobecně rozšířených systémech filozofické či matematické logiky. Dílo Pavla Tichého u nás propagovali a rozvíjeli především Pavel Materna, Jaroslav Peregrin, Marie Duží, Aleš Horák, Jiří Raclavský, na Slovensku Pavel Cmorej, František Gahér, Marian Zouhar a také Dán Bjorn Jespersen, který obhájil svou doktorskou práci v Brně.  Dá se tedy říci, že TIL je příspěvek česko-slovenské logické školy ke světové logice.

Autor: Tomáš Holek | středa 5.10.2016 17:55 | karma článku: 19,54 | přečteno: 497x
  • Další články autora

Tomáš Holek

Budeme Istanbulskou úmluvu ignorovat ?

V současnosti se diskutuje o ratifikaci Istanbulské úmluvy, která popírá rovnost, presumci neviny, zavádí diskriminaci mužů, nadřazenost tzv. neziskových organizací, pošlapává lidská práva a do právní společnosti nepatří.

5.11.2018 v 17:30 | Karma: 24,51 | Přečteno: 699x | Diskuse| Politika

Tomáš Holek

Jan III. Sobieski

Polský král Jan III. Sobieski v roce 1683 přitáhl na pomoc Turky obležené Vídni a v bitvě u Vídně (12.září) rozdrtil podstatně silnější turecká vojska, čímž zastavil postup muslimů do nitra Evropy.

14.9.2018 v 18:25 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1105x | Diskuse| Politika

Tomáš Holek

"Obsah knihy se neslučuje s názory zastávanými knihovnou"

takovým způsobem se nestyděla zdůvodnit soudružka Blanka Konvalinková ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci, proč zakázala resp. zrušila plánovanou veřejnou besedu nad knihou pana Petra Hampla Prolomení hradeb.

6.6.2018 v 8:05 | Karma: 37,91 | Přečteno: 1327x | Diskuse| Politika

Tomáš Holek

Když dva dělají téměř totéž dopadnou zcela jinak

Oba jsou separatisté. Jednoho mocnosti v jeho separatismu podpořili a stal se premiérem odděleného území. Druhého mocnosti nepodpořily a je kriminalizován a byl na něj vydán evropský zatykač, na základě kterého byl zadržen.

16.4.2018 v 8:35 | Karma: 35,55 | Přečteno: 973x | Diskuse| Politika

Tomáš Holek

Konec svobodné společnosti už opravdu nastává

Jeden z mých facebookových přátel mi včera poslal nějakou zprávu, avšak Facebook mi místo té zprávy zobrazil text: "Tuto zprávu jsme odebrali, protože obsahovala blokované nebo škodlivé odkazy."

14.4.2018 v 18:33 | Karma: 47,80 | Přečteno: 13558x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2191x
Nemám rád lež, faleš, podrazy, podvody. Mám rád lidi, kteří se nebojí dělat a prosazovat správné věci. Mám rád lidi, kteří si stojí za svými názory. Mám rád lidi, kteří vyznávají svobodu názorů, svobodu slova, a kteří druhým lidem tuto svobodu neberou.

Seznam rubrik