Polská reforma soudnictví a česká justiční mafie

30. 11. 2017 8:08:08
Znepokojuje mne vměšování EU do vnitřních záležitostí Polska a vyhrožování sankcemi. Potěšující je, že Polsko má podporu alespoň v Maďarsku. Bohužel Česko svého souseda nepodporuje jako Maďarsko. Naopak.

Je příznačné, že český Ústavní soud, Nejvyšší soud, nejvyšší žalobce a ombudsmanka odsoudili polské reformy soudnictví. Součastný tristní stav našeho soudnictví umožňující nekontrolovatelnost soudní moci, umožnující soudní moci jednat dle své zlovůle a nikoli dle platné legislativy a umožňující chránit jen své vlastní zájmy, české soudní moci vyhovuje a cítí se ohrožena tím, že by v jiné zemi soudní systém mohl fungovat jinak a mohl by být inspirací pro změny u nás.

Praxe ukazuje, že současný český systém nezávislých soudů, vede k tomu, že česká soudní moc se chová jako skutiční mafie:

  • Soudci/soudkyně mnohdy rozhodují i v naprostém rozporu s platnou legislativou
  • Soudci/soudkyně mnohdy zcela ignorují platnou legislativu a to i v případě, že v odvolání na danou legislativu poukážete
  • Soudci a především soudkyně rozhodují genderově podjatě a diskriminačně proti otcům především v opatrovnických sporech o péči o dítě
  • Odvolací soud často podpoří soud nižší instance bud z kolegiality nebo prostě proto, že je stejně genderově podjatý a ví, že v současném systému si může dovolit ignorovat právo
  • Stížnosti jsou "zakopávány pod koberec", není vůle pochybení soudu řešit. Jednolivé složky justiční mafie se chrání navzájem.
  • Ústavní soud i nejvyšší soud vydávájí často zcela protichůdné judikáty.
  • Justiční mafie dává najevo, že zde není pro to, aby chránila spravedlnost, aby poskytla občanovi soudní ochranu a aby postupovala podle práva.
  • Česká justiční mafie razantně brání pouze práva svá, což se projevilo i tím, jak udatně a jednotně bojoval za soudcovské platy.

Jeden z mnoha případů fungování justiční mafie v našem systému:

  1. Došlo k únosu dvou českých dětí jejich českou matkou do ciziny - k jednostrannému trvalému přemístění dětí do ciziny bez souhlasu druhého rodiče. Takové jednání je protiprávní dle Haagské úmluvy o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí, která je součastí české legislativy.
  2. Otec se obrátil na český soud s žádostí, aby protiprávnímu jednání matky zabránil. Okresní soud otci sdělil, že matka má děti v péči a může s s nimi dělat, co chce. Rozhodnutí soudu je v rozporu s platnou legislativou a tak se otec odvolal ke krajskému soudu a poukazuje na platnou legislativu ohledně únosů dětí do ciziny. Krajský soud v Ostravě otci sděluje, že matka má děti v péči a tak si může dělat co chce a není to únos. K poukázané legislativě se odvolací soud ani slovem nevyjadřil. Ústavní soud rozhodnul po více než roce, že se jedná jen o předběžné opatření, a proto se jím nebude zabývat.
  3. Soud v cizině rozhodnul, že se jedná o únos, respetivě o nedovolené zadržování dětí v cizině a nařídil návrat dětí domů. Než se návrat dětí domů uskutečnil, tak okresní soud ve Frýdku-Místku předběžným opatřením legalizoval pobyt matky s dětmi v cizině a zabránil tak výkonu soudního rozhodutí v cizině. Odvolací soud v Ostravě potvrdil nesmyslný rozsudek okresního soudu ve Frýdku-Místku.
  4. Právní odborníci se nad těmito rozsudky vyjadřují tak, že z právního hlediska jsou to nesmysly, ale bohužel nesmysly, které platí. Ústavní soud, se vyjádřil, že se jedná jen o předběžné opatření, takže se jím nebude zabývat.
  5. Okresní soud ve Frýdku-Místku v následném řádném řízení rozhodnul, že o bydlišti dětí nebude rozhodovat, protože bydliště dětí je podle něj tam, kde bydlí matka. Krajský soud tento právní nesmysl sice uvedl na pravou míru, ale konstatoval, že děti v cizině si již zvykly a tak nebude nic měnit. Ústavní soud následně sice připoustil, že matka jednala protiprávně a soudy nižší instance rozhodovaly v rozporu s právem, ale údajně to bylo v zájmu dětí, protože si již v cizině zvykly.
  6. Všechny možné trestní oznámení na soudce, stížnosti na průtahy, na procesní chyby jsou "zakopány pod koberec" a justiční mafie se jimi nezabývá.

Případů podobného ignorování a porušování platné legislativy soudní mocí je mnoho.


Princip oddělení moci soudní, moci výkonné a moci zákonodárné, to jest princip jejich nezávislosti na sobě navzájem, je jistě opodstatněný. V demokratickém systému je ovšem nezbytné, aby výkon jednotlivých mocí byl pod kontrolou veřejnosti. Kontrolu veřejnosti zajišťují svobodná média a předevších demokratické volby, kdy veřejnost svými hlasy určuje zastoupení moci zákonodárné v parlamentu a senátu a zastoupení v krajských a obecních zastupitelstvech. Vykonavatelé moci výkonné jsou také pod kontrolou soudní moci, aby postupovali dle platných zákonů.
Kdo však v tomto systému kontroluje moc soudní, aby ta respektovala platnou legislativu a postupovala dle ní ? Veřejnost je z této kontroly vyloučena. Volitelnost soudců jako v některých zemích u nás neexistuje. Učinný mechanismus kontroly soudní moci neexistuje.

Současná implementace nezávislosti soudní moci nevede k ochraně práv a svobod občana, ale naopak k jejich potlačování a k zneužíváním soudní moci. A vede k tomu, že soudní moc se chová jako justiční mafie, která chrání sama sebe, své zájmy a své složky.


Pokud bude soudní moc pod kontrolou moci výkonné (vlády, ministerstva), tak jak to chtějí řešit Poláci, soudní moc se dostane pod kontrolu veřejnosti, jelikož moc výkonná je volená veřejnosti v demokratických volbách. Toto řešení, které se tak nelíbí EU a české justiční mafii, je řešení demokratické.
Samozřejmě je zde i jisté riziko zneužití moci výkonné, kvůli kterému došlo k oddlělení jednotlivých složek státní mocí. Je otázkou, zda je lepší ponechat současný stav nezávislosti soudní moci, který vede k vytvoření justiční mafie nebo porušit princip nezávislosti a oddělení jednotlivých složek státní moci s rizikem zneužití moci výkonné.

Je alarmující jak se EU vměšuje do vnitřních záležitostí Poslka, členské země EU, která hledá způsob, jak reformovat nefungující, resp. špatně fungující, soudní moc ve své zemi.


Alarmující také je, s jakou horlivostí se vůči polským vnitřním záležitostem vyjadřuje česká justiční mafie.

Autor: Tomáš Holek | čtvrtek 30.11.2017 8:08 | karma článku: 32.33 | přečteno: 1073x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.13 | Přečteno: 642 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 2232 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 301 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 217 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 281 | Diskuse
Počet článků 46 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2191

Nemám rád lež, faleš, podrazy, podvody. Mám rád lidi, kteří se nebojí dělat a prosazovat správné věci. Mám rád lidi, kteří si stojí za svými názory. Mám rád lidi, kteří vyznávají svobodu názorů, svobodu slova, a kteří druhým lidem tuto svobodu neberou.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...